Värmepumpar från Daikin, Bosch och Mitsubishi

I valet av värmepump ska inga förhastade beslut tas. Jämför gärna mellan olika märken och modeller för att hitta den som stämmer bäst överens med dina behov och förutsättningar. När du tittar på olika testresultat kan du få en god idé om vilka fabrikat som tycks leverera bäst kvalitet till relativt bra priser. Dock är det svårt att säga helt säkert vilken som är bäst i just ditt fall.

Anpassa din värmepump efter dina behov

Beroende på hur stort energibehovet för uppvärmning är i ditt hus måste du välja en anpassad värmepump vars effekt räcker gott och väl för dina behov. Genom att välja en något överdimensionerad värmepump skapar du goda förutsättningar för att du får ett hållbart värmesystem som både är billigt och tyst i drift. En värmepump som ständigt ligger på gränsen för vad den klarar av kommer att kosta dig mer energi och även slitas på hårdare. Andra viktiga faktorer som spelar in är var i landet huset är beläget. I norra delarna av Sverige kan det vara svårt för en luft-vattenvärmepump att tillföra tillräcklig med värme till bostaden under vintern. Här är ofta ett bergvärmesystem ett bättre alternativ eftersom temperaturen i grundvattnet är relativt konstant över året. Luft-luftvärmepumpar fungerar inte till ett vattenburet värmesystem utan endast till direktverkande el genom en fläkt som sprider värmen direkt ut i inomhusluften. Dessa värmepumpar är bra som komplement till ett värmesystem, men räcker sällan till som huvudsaklig uppvärmning. Däremot är det många som väljer dessa luftvärmepumpar i sina fritidshus som framför allt används under sommaren.

Värmepumpar från etablerade varumärken

En regel som tycks göra sig gällande för alla värmepumpar är att det är värmepumpar från etablerade tillverkare som ger den bästa återbetalningen och högst besparingar. Trots att det finns billigare modeller från relativt okända märken rekommenderar vi att du lägger lite extra pengar på bra kvalitet och hög prestanda. Här har vi valt att presentera tre självklara varumärken för värmepumpar, som med olika funktioner och detaljer ändå har gemensamt att de håller högsta kvalitet.

Bosch luftvärmepumpar

Bosch luftvärmepumpar är ett miljövänligt och energieffektivt alternativ som ger dig goda förutsättningar att spara betydliga summor i energisparande. Genom att utvinna värmeenergin som finns utomhus sprider pumpen sedan vidare denna värme inomhus via en fläkt. Denna luft-luftvärmepump är ett perfekt komplement för att värma upp din bostad när det är kallt, och passar även bra i utrymmen som garaget eller förrådet där du inte behöver lika höga temperaturer.

Perfekta för fritidshuset

Dessutom är Bosch luftvärmepump ett bra alternativ för sommarstugan eller fritidshuset där den förutom att bistå med underhållsvärme även ger en svalkande effekt under de varma sommardagarna. Fördelen med luft-luftvärmepumpar är just att de fungerar som en klimatanläggning som både värmer och kyler beroende på vad du önskar för stunden. Med tanke på den minimala elförbrukningen har Bosch tagit fram en smart lösning som både värnar om miljön och plånboken.

Övriga funktioner från Bosch

En annan funktion som Bosch har implementerat i dessa luftvärmepumpar är luftreningssystemet som reducerar diverse partiklar, såsom mögel och damm, för ett friskare inomhusklimat. Bosch serie med luft-luftvärmepumpar består av fyra olika modeller; Bosch Compress 5000 AA 5.0, Bosch Compress 5000 AA 6.0, Bosch Compress 7000 samt Bosch Compress 8000, där 5000 AA 5.0 är värmepumpen med lägst prestanda i serien, och 8000 den allra högsta. När du investerar i din nya Bosch luftvärmepump är det en god idé att välja en värmepump som hellre är något för stor än för liten, eftersom detta förlänger pumpens livstid samt sparar dig mer pengar i energikostnader.

Daikin luftvärmepumpar

Daikin är en av världens ledande aktörer inom tillverkning av värmepumpar och det är således föga förvånande att deras luftvärmepumpar alltid finns med i toppen av listorna. De bygger sitt varumärke på står pålitlighet och hög energieffektivitet – med en tydlig miljöprofil.

Ny innovation och konstant utveckling

Daikins värmepumpar bygger på sann ingenjörskonst och konstant utveckling vilket bevisas i flera av Daikins framgångsrika modeller. Efter ett gediget arbete från ingenjörer och tekniker har de lyckats ta fram en effektiv luftvärmepump som är utformad och anpassad för det nordiska klimatet. Resultatet är Optimised Heating som har blivit en succé på marknaden. Trots bitande minusgrader kan denna kraftfulla luftvärmepump bistå med en behaglig värme inomhus – något som ytterst får luftvärmepumpar klarar av.

En egenutvecklad kompressor för långvarig hög effektivitet

Daikin har även utvecklat en egen kompressor, Swing-kompressorn, som är ett bevis på hur Daikin själva för utvecklingen framåt med ständiga innovationer. Swing-kompressorn består inte av några lösa delar, vilket innebär att den håller samma höga effekt år efter år, trots flitigt användande. En annan ypperlig funktion hos Daikins modeller är Titanapatit-filtret som är ett så kallat fotokatalytiskt luftreningsfilter. Detta filter är utomordentligt anpassat för att absorbera alla möjliga organiska ämnen, som till exempel virus, bakterier och olika fibrer. Dessutom filtrerar det naturligtvis bort vanliga inkräktare i luften, såsom pollen, mögel och dålig lukt.

Caldo XRH – en nordisk favorit bland luftvärmepumpar

När vi pratar om Daikins luftvärmepumpar är det omöjligt att inte nämna Caldo XRH-serien som är den första värmepumpen på den svenska marknaden som ger sex års garanti, utan servicekrav. Den är otroligt kraftfull och kan tillföra mer värme vid en utomhustemperatur på -25 °C än vad många konkurrenter klarar av vid -15 °C. Med tanke på det tuffa klimatet i våra norra delar av världen är denna värmepump således ett mycket bra alternativ som kan generera stora besparingar – både ur miljösynpunkt och räknat i kronor.

Mitsubishi luftvärmepumpar

Mitsubishi fortsätter att häpna en hel värld med teknikintresserade och frusna människor med sina luftvärmepumpar som är alldeles enastående när det kommer till driftsäkerhet och effektivitet. Med serien Electric har de tagit fram värmepumpar av högsta kvalitet och visar att de ligger i absoluta framkant när det kommer till utvecklingen av luftvärmepumpar.

Mitsubishi Electric Hero är en serie med otroligt snyggt designade luftvärmepumpar som håller absolut högsta klass och som kan värma upp ditt hus trots utomhustemperaturer ända ner till otroliga -35 °C. Dessa värmepumpar är fullmatade med diverse smarta funktioner som optimerar inomhusklimatet. En sådan funktion är till exempel den steglösa värmeregleringen mellan 10 °C och 30 °C vilket gör att du enkelt kan uppnå en behaglig värme i rummet utifrån dina önskemål och preferenser.

Mitsubishi Electric AP är en annan serie med mer kompakta värmepumpar som trots sin storlek är oerhört effektiva. Till skillnad från tidigare serier har den ett förbättrat luftflöde vilket genererar en mycket effektiv spridning av värmen i huset. AP är framför allt framställd för att placeras i fritidshus eller sommarstugor där den både kan ge en svalkande kyla under somrarna, samt hålla värmen på en tillräckligt hög nivå för underhåll under vintern.

Mitsubishi Electric KJ är golvmodellen i Electric-serien som är enkel att placera där du önskar och är oerhört tystlåten. Med specialutvecklade fläktblad ger den en fulländad och effektiv spridning av värmen i rummet. Den lämpar sig mycket bra där du behöver underhållsvärme under vintern.

De äldre serierna från Mitsubishi heter FH och EF och är trots sina år på nacken fortfarande storsäljare på marknaden. Detta säger en del om hur pass framstående Mitsubishi är när det kommer till utvecklingen av luftvärmepumpar. En stor skillnad med Electric-serien är att du kan styra alla luftvärmepumpar direkt från telefonen, via en så kallad sms-styrning. Förutom att ställa in temperaturer kan du få direkta statusuppdateringar och information utifall någonting inte skulle fungera som det ska. Möjligheten att fjärrstyra din luftvärmepump gör att du ytterligare kan spara energi och pengar, eftersom du enkelt kan stänga av värmepumpen när du inte alls behöver den.

Tre lysande tillverkare av luftvärmepumpar

Gemensamt för alla dessa tre tillverkare är att de tillsammans driver utvecklingen framåt och ständigt kommer med nya förbättringar och funktioner för att minimera energiförbrukningen och samtidigt maximera effekten. Du som vill komplettera ditt befintliga värmesystem med en effektiv klimatanläggning gör ett klokt val oavsett om du investerar i en Bosch, Mitsubishi eller Daikin. Alla tre ger dig ett friskare inomhusklimat och renare luft till en låg energikostnad. För att ge ditt sommarställe eller fritidshus den underhållsvärme som behövs under vintern för att ta hand om huset på bästa sätt, är en effektiv luftvärmepump en miljösmart lösning som du kommer att ha stor glädje av. 

Rulla till toppen