Luft/vatten-installatörer, kontakt till seriösa företag

Jämfört med bergvärme är en luft/vattenvärmepump relativt lätt att installera. Har du redan vattenburen värme i huset är det i princip bara en ihopkoppling mellan pump och värmeledningssystem som krävs. Har du direktverkande el idag så kostar installationen initialt mer eftersom du också behöver ett vattenburet system, men då kommer å andra sidan din besparing med luft/vattenvärmepumpen bli ännu större.

4 viktiga punkter vid kontakt med installatör av luft/vattenvärmepump

1. Det finns hundratals installatörer av luft/vattenvärmepumpar i Sverige och en rad tillverkare som bygger pumparna. Det gör att rätt kombination av installatör och värmepump kan innebära både lågt pris på installationen och en hög besparing.

2. För att hitta rätt kombination krävs att du som beställare inte nöjer dig med första träffen på Google eller Eniro. Ett standardtips är att alltid kolla med minst tre, helst fler, installatörer och gärna be dem själva komma med förslag på vilken lösning du ska satsa på.

3. Kräv alltid en skriftlig kalkyl på både vad ditt pris på installationen blir och på hur mycket du kommer spara på att värma upp ditt hus med en luft/vatten-värmepump. Genom tydliga siffror från installatörer kan du därefter jämföra deras kalkyler och enkelt skaffa dig en uppfattning om hur du ska gå vidare.

4. Priset är inte allt, även om det givetvis spelar stor roll. Det viktigaste nyckeltalet är din besparing och hur lång tid det tar innan din luft/vattenvärmepump är återbetald genom sänkte energikostnader. Men också ditt förtroende för värmepumpsfirman är viktigt, välj någon som du känner lyssnar på dina önskemål och som du har förtroende för.

Så vet du att installatören är seriös

  • Kontrollera företagets organisationsnummer hos Skatteverket. Dubbelkolla att uppgifterna stämmer och att de inte har skulder hos Kronofogden.
  • Be om referenser! Genom att få kontaktinformation till tidigare kunder kan du höra efter hur pass nöjda kunderna är med installatören och värmepumpsinstallationen.
  • Ställ mycket frågor. Installationsfirman ska vara expert på luft/vatten och du bör passa på att få svar på det du undrar innan du skriver avtal

Vill du hitta luft/vatten-installatör?

Kom igång med processen genom att besöka bergvärme-info.se (extern länk). Där fyller du i ett kort formulär och sedan får du offert från upp till fem stycken installatörer av luft/vattenpumpar. Samtliga företag har F-skatt och är manuellt granskade av vår samarbetspartner Bergvarme-Info.se. Men glöm för den sakens skull inte att själv kolla upp den firma du väljer – innan avtalsskrivning.