Allt du behöver veta om luft-vattenvärmepumpar inför köp

Är du i färd med att bygga ett nytt hus och funderar på vilket uppvärmningssystem som är mest effektivt? Eller är det helt enkelt dags att byta ut den gamla värmepumpen? En luft-vattenvärmepump är ett populärt alternativ som erbjuder både låga uppvärmningskostnader och ett system som är relativt enkelt att installera och smidigt att hantera. På marknaden finns en mängd modeller med olika funktioner och egenskaper, så det är lätt att känna sig förvirrad när det är dags att göra sitt val.

Här nedan kommer därför en utförlig guide gällande luft-vattenvärmepumpar med prisjämförelser, fördelar samt vilka modeller som har visat sig vara bäst i test. Med den hoppas vi att du lättare ska kunna göra ett val och få ut så mycket av ditt nya uppvärmningssystem som möjligt!

För att husets tappvatten ska kunna värmas upp av din luft-vattenvärmepump behöver du dessutom installera en varmvattenberedare. Marknaden erbjuder dels modeller där luft-vattenvärmepumpen och varmvattenberedaren är integrerade i en och samma enhet, men också system med en separat varmvattenberedare. Och har du redan en varmvattenberedare behöver du inte köpa en ny, eftersom du har möjlighet att koppla på en ny luft-vattenvärmepump på husets befintliga varmvattenberedare.

Vad kostar en luft-vattenvärmepump?

För att du ska få en uppfattning om vad en luft-vattenvärmepump ligger på i pris och vilka besparingar det kan innebära på dina uppvärmningskostnader kommer här en jämförelse för olika stora bostäder. Prisexemplen inkluderar en av marknadens populäraste och mest effektiva luft-vattenvärmepumpserier, IVT AirX 400, vilken består av en utomhusdel och en inomhusdel och som kommer i flera olika effektstorlekar för att passa dina specifika behov. Till exempel kan du få Inomhusdelen med eller utan varmvattenberedare. 

Med en luft-vattenvärmepump kan du spara upp till 70 % i uppvärmningskostnader jämfört med exempelvis fjärrvärme, el eller gas, men detta kan variera beroende på vilken typ av luft-vattenvärmepump du väljer. I nedanstående exempel kan du se en ungefärlig minskad elförbrukning i jämförelse mot dessa uppvärmningssystem. I och med att du kan använda ROT-avdraget på arbetskostnaden för installationen av luft-vattenvärmepumpen så ser du priset både före och efter avdraget. För luft-vattenvärmepumpar räknas 30 % av totalkostnaden som arbetskostnad, vilket innebär att du kan dra av 9 % i ROT-avdrag på totalkostnaden. 

Se luft-vattenvärmepumpar och pris för olika stora hus i Mellansverige här nedanför:

Prisexempel värmpump för småhus

Prisexempel för ett hus med en årlig elförbrukning på 26 000 kWh.

Värmepump Modell: IVT Air X 407

Minskad elförbrukning: upp till 12 700 kWh/år och besparingar på cirka 16 000 kr/år

Återbetalningstid: cirka 7 år

Pris före ROT: 124 000 kr

Pris efter ROT:  112 840 kr

Prisexempel värmpump För medelstora hus

Prisexempel för ett hus med en årlig elförbrukning på 31 500 kWh.

Värmepump Modell: IVT Air X 409

Minskad elförbrukning: upp till 16 400 kWh/år och besparingar på cirka 20 500 kr/år

Återbetalningstid: cirka 5 år

Pris före ROT: 129 000 kr

Investering efter ROT: 117 390 kr

Prisexempel värmpump För större hus

Prisexempel för ett hus med en årlig elförbrukning på 51 500 kWh.

Modell: IVT Air X 417

Minskad elförbrukning: upp till 30 000 kWh/år och besparingar på cirka 37 000 kr/år

Återbetalningstid: cirka 4 år

Pris före ROT: 147 000 kr 

Pris efter ROT: 133 770 kr

Detta är alltså endast ett prisexempel och kostnaderna kan variera mycket beroende på vilken luft-vattenvärmepump du köper och hur förutsättningarna i just ditt hus ser ut. Generellt sett kan du räkna med att totalkostnaden för en luft-vattenvärmepump brukar landa på 80 000 kr – 150 000 kr och inkluderar då både värmepumpen och installationen. Gällande besparingar i elförbrukning så beror det på hur hög energiförbrukning du har i dagsläget. Ju mer energi du förbrukar i dag, desto större blir besparingen. En bra sak att ha i åtanke är att en luft-vattenvärmepump ger ifrån sig mer värmeenergi än du tillför den i form av elenergi, vilket gör att du håller nere elkostnaderna.

Är en luft-vattenvärmepump det bästa alternativet för ditt hus?

Trots att luft-vattenvärmepumpar använder utomhusluften för att skicka värme till husets vattenburna värmesystem så krävs det inte en hög utomhustemperatur för att den ska fungera. Moderna luft-vattenvärmepumpar erbjuder nämligen en hög funktionalitet även under kalla dagar och de flesta modeller fungerar ner minus 15 – 20 °C. Bor du i en del av Sverige där det oftare är kallare än så kan du komma att behöva kompletterande värme från en kamin eller elpatron, så se till att inte glömma bort att ta med detta i beräkningen för att se om en luft-vattenvärmepump är det bästa alternativet för ditt hus. I och med att värmepumpen måste kopplas till ett vattenburet system gäller det också att det finns dragna rör för i huset, och om det inte har det eller om du inte vill lägga nya kan en luft-luftvärmepump vara ett alternativ värt att titta på. Tänk dock på att det systemet inte kan värma upp husets tappvatten.

Luft-vattenvärmepumpar – bäst i test

Slutligen vill vi lista några av de modeller som presenterades i försäkringsbolaget Folksams värmepumpstest för år 2020, vilket förhoppningsvis kan hjälpa dig att göra ett effektivt och hållbart val. I testet har de haft med alltifrån prestanda, miljö och besparingsmöjligheter till hur bra funktioner de erbjuder i åtanke. Alla luft-vattenvärmepumpar som har testats är godkända, men vissa modeller anses vara ett extra bra val och dessa har vi markerat med en stjärna. Samtliga modeller kommer dessutom från leverantörer och tillverkare som är medlemmar i branschorganisationerna KVI eller SKVP och är märkta enligt EU-kommissionens direktiv på energimärkning. 

  • Bosch Compress 7000i AW 9
  • Vaillant aroTHERM plus VWL 105/6 A S2 *
  • IVT AirX 409
  • NIBE F2120-8 + VVMS320 /325 *
  • Daikin Altherma 3 Top grade 140 *
  • Panasonic Allinone High Performance 9 *
  • Fujitsu Waterstage 112 HP
  • Viessmann Vitocal 222-A 9
  • CTC EcoAir 614M + EcoZenith i350 *

Varför ska du välja luft-vattenvärmepump som uppvärmningssystem?

Om du redan bor i ett hus med element med vattenburen värme eller bygger nytt och inte vill eller har möjlighet att investera i en bergvärmepump är en luft-vattenvärmepump ett av de mest kostnadseffektiva och driftsäkra systemen du kan hitta. Det passar dig som gärna vill sänka dina uppvärmningskostnader och som är ute efter ett heltäckande uppvärmningssystem som inte kräver onödigt mycket hantering eller underhåll. En luft-vattenvärmepump är dessutom billigare att installera än exempelvis bergvärme, och jämför du med en luft-luftvärmepump är den betydligt mer energieffektiv och kan värma upp både tappvatten och temperaturen i huset.

Hur fungerar en luft-vattenvärmepump?

För att ge dig en bättre insikt i om en luft-vattenvärmepump är ditt bästa val är det bra att veta om hur systemet egentligen fungerar. En luft-vattenvärmepump arbetar ihop med ett vattenburet uppvärmningssystem och kan kopplas samman med flera olika värmekällor. Till skillnad från exempelvis en luft-luftvärmepump som skickar ut varm luft i hemmet, så håller vattenburen värme en stabil nivå och hindras inte av väggar eller stängda dörrar. Luft-vattenvärmepumpen installeras i bostaden och fungerar ihop med olika typer av vattenburen värme, exempelvis radiatorsystemet, golvvärmen eller varmvattenberedaren för att både kunna värma upp huset och erbjuda varmt tappvatten. Nedan kommer en enkel förklaring av de olika systemen.

Luft-vattenvärmepumpen hämtar värme från uteluften och kopplas ihop med husets vattenburna uppvärmningssystem för att kunna transportera värmen ut i rör runt om i huset. En av de stora fördelarna med vattenburen värme är alltså att det går att nyttja för en rad olika värmekällor, och i och med att värmekällorna har olika egenskaper är det vattenburna uppvärmningssystemet vanligtvis anpassat efter respektive värmekälla. Du som vill ha varma och sköna golv i huset kan till exempel koppla din luft-vattenvärmepump till vattenburen golvvärme, vilket både erbjuder låga uppvärmningskostnader och ett ökat marknadsvärde på huset. Du kan också koppla ihop luft-vattenvärmepumpen med husets radiatorsystem, vilket är standard i äldre hus men också i nybyggnationer tack vare de besparingar du kan göra jämfört med exempelvis elelement. Bor du i ett hus eller planerar att bygga ett med både radiatorer och golvvärme klarar de flesta luft-vattenvärmepumpar att styra flera zoner. Detta kan du få hjälp att justera av hantverkaren som installerar luft-vattenvärmepumpen. 

Sammanfattningsvis kan vi alltså säga att en luft-vattenvärmepump är ett bra val för dig som redan har eller har möjlighet att installera vattenburen värme i huset och som inte bor i ett klimat där temperaturen ofta ligger under minus 15 – 20 °C. Använder du idag exempelvis en oljepanna eller vattenburen värme från direktverkande el som värmesystem kommer du inte bara göra en bra sak för miljön genom att byta till en luft-vattenvärmepump, utan har även möjlighet att sänka dina värmekostnader med upp till 60-70 %. Dessutom kräver installationen inga större ingrepp på din tomt, vilket innebär en lägre investeringskostnad än många andra typer av värmepumpar. Kontakta en leverantör av luft-vattenvärmepumpar idag och se fram emot en kostnadseffektiv, jämn och smidig uppvärmningslösning!

Rulla till toppen