Luft luft värmepump

Svensk trävilla i ljust gul färg.

Kan en luft luft värmepump vara rätt lösning för din villa?

Vad är en luft luft värmepump?

Du kanske undrar varför det står luftluft framför värmepump? Kanske har du även sett andra värmepumpar och dess konstiga namn, exempelvis vätska/vatten-värmepump, luft vatten värmepump eller frånluftsvärmepump? Det finns en enkel förklaring till hur och varför värmepumparna har fått sina namn.

En luft/luft-värmepump använder sig av värmeenergi från luften för att värma upp luften inuti huset.

En vätska/vatten-värmepump får sin värme från en kollektorvätska som finns inuti en slang. Den slangen (kollektorslang) kan antingen ligga djupt ned i en energibrunn (annat ord för borrhål), slingrande under gräset på tomten eller på botten av en sjö. Vätskan värms upp när den pumpas genom brunnen och denna värme används sedan för att på olika sätt värma vattnet som cirkulerar i husets värmesystem. En vätska/vatten-värmepump är alltså kopplad till en slang och därefter till husets vattenradiatorer och/eller golvvärme.

Frånluftsvärmepumpen är något av ett specialfall. Den fungerar som en värmepump men samtidigt så skiljer den sig från en luft/luft-värmepump. Frånluftspumpen använder sig av värmen som finns i luften inuti huset. Den kräver att det på något sätt kan komma in ny luft, antingen genom en ventilationsfläkt eller genom ventiler. Frånluftsvärmepumpen ser då till att den ”gamla” luften pumpas ut samtidigt som den nyttjar värmen från denna luft för att värma upp det vattenburna värmesystemet. Det borde alltså heta frånluft/vatten-värmepump men oftast kallas det bara för frånluftsvärmepump.

Vad skiljer de olika värmepumparna åt?

Ett enkelt svar på detta är priset. Luft/luftvärmepump pris är lägre jämfört med vätska/vattenpump av den enkla anledningen att du slipper kollektorslangen och allt arbete som krävs för att sätta ut denna. Ska du ta tillvara bergvärme kommer du att behöva borra, en kostnad som blir dyrare ju djupare du måste borra. För jordvärme måste du gräva och för sjövärme måste du dyka.
Luftvärme behöver du inte borra, gräva eller dyka för att komma åt. Det du däremot kan behöva är en fläkt eller att huset har ventiler, åtminstone om du väljer en frånluftsvärmepump.

Vad krävs för att för börja använda luft luft?

 • Kraven för att en luft/luft-värmepump ska fungera effektivt är att du har en ganska öppen planlösning.
 • Det är också viktigt att det är välisolerat i huset, något som förövrigt alltid är bra när det kommer till en effektiv och kostnadsbesparande uppvärmning av huset.
 • Du måste även ha en värmepump som är tillräckligt stark. Luft luft värmepump pris skiljer sig för olika styrkor. Se till att du verkligen köper en värmepump som anpassad för det nordiska klimatet. Dagens värmepumpar för luftvärme klarar av att ge dig värme även när det är riktigt kallt ute. De lägsta temperaturerna brukar ligga mellan 20 och 25 minusgrader.

En luft-luftvärmepump används oftaste inte som enda värmekälla utan som ett komplement till övrig uppvärmning. Beroende på förutsättningarna, som husets geografiska läge, planlösning och annat så sägs en luft luft värmepump kunna täcka 35 till 50% av husets värmebehov.

Hur vet jag vilken värmepump jag behöver?

Det är ju detta som är den stora frågan när det kommer till värmepumpar. Vilken passar för just dig? Det finns så många olika variabler att tänka på när det kommer till just denna biten. Ta kontakt med ett par företag som erbjuder installation av värmepumpar. De kan hjälpa dig välja rätt bland alla de alternativ du har på marknaden idag! Genom att ta in flera offerter kan du även jämföra luft luft värmepump pris mellan aktörerna. Se till att du får hela kostnaden, det vill säga inklusive installation, eventuell kalibrering och med ROT-avdrag för arbetskostnaden.


Kostnad luft luft värmepump – är det ett lönsamt alternativ?

Trött på ditt gamla uppvärmningssystem? Känner du att du betalar tusentals kronor i onödan? Att byta till en luft luft värmepump kan vara en smart investering, särskilt eftersom installationen faktiskt är ganska billig. Efter ett byte kan du dessutom räkna med att snabbt göra stora besparing i energikostnader. Men är luft luft värmepump pris värt sin investering? Och för vem passar systemet bäst?

För att kunna svara på dessa frågor behöver vi besvara följande frågor:

 • Vilket är det nuvarande uppvärmningssystemet?
 • Hur stor är bostaden?
 • Vad ligger den årliga förbrukningskostnaden på?
 • Ligger bostaden i norra, mellersta eller södra Sverige?

För dig med direktverkande el finns goda besparingsmöjligheter med luft luft värmepump. Fördelen med denna kombination är att du kan värma upp större delen av bostaden med luft luft värmepumpen, upp till 75 %. Detta innebär att du kan ställa dina element på någon grad lägre än luft luft värmepumpen. Då kommer de endast gå igång när kapaciteten hos värmepumpen inte räcker till.

Fördelar och nackdelar med luft luft värmepump

Givetvis vill du känna till för- respektive nackdelar med luft luft värmepump pris för att kunna göra en bättre bedömning. För att börja med de bra delarna kan man säga att fördelarna med luft luft värmepump är:

 • En liten investeringskostnad om man jämför med många andra värmepumpar.
 • Du kan snabbt göra besparingar.
 • I och med att investeringskostnaden är låg och besparingsmöjligheterna är snabba är själva återbetalningstiden relativt kort.
 • Du kan både värma och kyla bostaden eftersom värmepumpen kan skapa uppvärmning och luftkonditionering.
 • Ett miljösmart val.
 • Ren och frisk luft inomhus, något som bidrar till ett trevligare inomhusklimat.

Men med det goda kommer också några sura äpplen…

Nackdelar med luft luft värmepump

 • Det krävs el för att driva luft luft värmepumpen.
 • Har du ett större hus och inte en öppen planlösning kan det vara svårt att sprida varmluften på ett effektivt sätt.
 • Bor du i norra delen av landet räcker oftast inte luft luft värmepumpens egen kapacitet till för att värma hela bostaden, du kan då endast använda det som ett komplement.

Du får själv göra en bedömning för att se om luft luft värmepump passar dig bra. Givetvis handlar den stora frågan om investeringskostnad vs. besparing. Genom att begära en offert för luft luft värmepump pris kan du enklare få en tydligare översikt!

Luft luft värmepump pris

Priset är vanligtvis den avgörande faktorn när det kommer till att välja uppvärmningssystem. För dig som jämfört olika värmepumpar har du garanterat fått en prisuppskattning för de olika alternativen.

En snabb prisjämförelse är mellan bergvärme och luft luft värmepump:

Totalkostnaden för installation och värmepump för bergvärme kan hamna på mellan 80 000 – 250 000 kronor, medan luft luft värmepump pris inklusive installation kan hamna på mellan 15 000 – 20 000 kronor. Som du ser är investeringen betydligt lägre och du kan samtidigt göra stora besparingar.

För att välja ut rätt luftvärmepump gäller det att fundera på några saker, bland annat:

 • hur stor yta pumpen ska kunna värma
 • vart i landet du bor
 • om du är i behov av några särskilda specialfunktioner.

En luft luftvärmepump i norra Sverige är nödvändigtvis inte ett lika bra alternativ för en liknande bostad i Skåne. För dig som bor på en plats där temperaturerna kan bli väldigt låga är det viktigt att välja en värmepump som kan hantera kölden på ett effektivt sätt.